Kalendarium życia Stanisława Wyspiańskiego, lata 1898-1899
| 1869-1889 | 1890-1894 | 1895-1897 | 1898-1899 | 1900-1903 | 1904-1905 | 1906-1907 |
Menu bankietu pożegnalnego wydanego dla Tadeusza Pawlikowskiego, 1899
Projekt Stanisława Wyspiańskiego, odbijał Zakład Artystyczny Aureliusz Pruszyński, Kraków
Lit., pap., 26,8 × 16,3 [33,4 × 25,3]
Nr inw. Gr.Pol.21282, w Muzeum depozyt Leopolda Wellisza od 1939, nabyty 17 grudnia 1964. Wywieziony w czasie II wojny światowej, rewindykowany z ZSRR 18 września 1956.
Powrót
| 1869-1889 | 1890-1894 | 1895-1897 | 1898-1899 | 1900-1903 | 1904-1905 | 1906-1907 |
Wyspiański zaprojektował z okazji pożegnania Tadeusza Pawlikowskiego elegancki blankiet menu. „Uczta [...] wydana przez Obywateli Miasta” odbyła się 1 lipca 1899 w foyer teatru. Na tym wystawnym bankiecie biesiadnicy raczyli się łososiem z sosem tatarskim, combrami
sarnimi garnirowanymi, pulardami z rożna, na wety podawano kompoty, lody, potrawy popijano winami meudoc i burgundami.